Ciecierzyca/ Gluten free/ Vegan/ Zupy

ZUPA Z CIECIORKĄ I ŚWIEŻYM SZPINAKIEM

ZUPA Z CIECIORKĄ I ŚWIEŻYM SZPINAKIEM

ZUPA Z CIECIORKĄ I ŚWIEŻYM SZPINAKIEM

Przepis na tę zupę kilka lat temu podała mi moja ciocia, od tej pory zagościł w moim domu. Jest naprawdę prosta w przygotowaniu i jak na niewielką ilość składników, bardzo smaczna. Zawiera wszystko czego potrzebuje Twoja dusza i ciało:). Osobiście zmodyfikowałam przyprawy, które dorzucam, a raczej jedną – chili. Preferuje pikantniejsze potrawy, ale to ile dodasz papryczki zależy tylko od Ciebie. Zupę z cieciorką i świeżym szpinakiem mogę polecić każdemu kto nie ma czasu na gotowanie, a chciałby zdrowo się odżywiać.

ZUPA Z CIECIORKĄ I ŚWIEŻYM SZPINAKIEM

Drukuj

Składniki

  • • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • • Pół pora, pokrojonego w plastry o szerokości 1-2 cm
  • • 1 duża cukinia, pokrojona w kostkę
  • • 2 puszki pomidorów
  • • 1 puszka ciecierzycy, odsączona i przepłukana
  • • 1 łyżeczka soli
  • • ½ łyżeczki oregano
  • • świeżo zmielony czarny pieprz
  • • 1 łyżeczka chili w proszku (opcjonalnie)
  • • 700 ml bulionu z warzyw
  • • 3 garście świeżego szpinaku

Przygotowanie

1

Do garnka wlać oliwę, dodać por oraz cukinię, podsmażyć 3-5 minut, od czasu do czasu zamieszać, aby warzywa nie przypaliły się.

2

Dorzucić pomidory oraz wszystkie przyprawy, dolać bulion. Przykryć i gotować na średnim ogniu około 15 minut. Po tym czasie dorzucić cieciorkę i gotować jeszcze 20-30 minut.

3

Pod koniec gotowania dodać szpinak i poczekać aż zmięknie. Podawać!

Może ci się spodobać również