Danie Główne/ Makaron

ZAPIEKANKA MAKARONOWA

ZAPIEKANKA MAKARONOWA

ZAPIEKANKA MAKARONOWA

Mam nadzieję, że pierwsze tygodnie lata spędzacie na upajaniu się słońcem. Jak już wcześniej pisałam, od pewnego czasu ograniczyłam węglowodany w swojej kuchni, bo mamy już lato i wypadałoby schudnąć po zimie. Mając jednak krótkie wakacje, postanowiłam na chwilę zapomnieć o zasadach. Pierwsze co przyszło mi do głowy, to był właśnie makaron. Nie istnieje dla mnie nic pyszniejszego na świecie po takiej przerwie. Długo myślałam nad tym, jak tu zaszaleć, aż wymyśliłam zapiekankę makaronową. Z pierwszym kęsem radość była olbrzymi, a także porcja zapiekanki, ale później było już tylko gorzej. 🙂 Trochę przesadziłam z proporcjami i przygotowałam danie na dwa bardzo długie dni. Teraz myślę, że nieprędko znowu zjem makaron.

ZAPIEKANKA MAKARONOWA

Drukuj

Składniki

  • • 500 g makaronu, ugotowanego
  • • 3 puszki pomidorów
  • • 250 g sera mozzarella
  • • 150 g czarnych oliwek
  • • 1 średniej wielkości cebula, pokrojona na drobną kostkę
  • • 2 ząbki czosnku, rozgniecione
  • • ½ łyżeczki kuminu
  • • kilka listków bazylii
  • • ½ łyżeczki oregano

Przygotowanie

1

Przygotować sos: na rozgrzaną oliwę wrzucić kumin, cebulę i czosnek. Smażyć około 3 minut mieszając, aby składniki nie przypaliły się. Następnie dodać pomidory oraz pozostałe zioła. Przykryć i gotować na małym ogniu około 40-50 minut.

2

W tym czasie nastawić piekarnik do temperatury 180°C. Formę do pieczenia wysmarować oliwą.

3

Do miski przełożyć ugotowany makaron, dodać sos oraz czarne oliwki. Wymieszać dokładnie, aż makaron równo pokryje się sosem. Wyłożyć na formę do zapiekania. Piec około 15 minut.

4

Po tym czasie dodać do zapiekanki ser mozzarella i zapiekać jeszcze około 5 minut.

Może ci się spodobać również