Danie Główne/ Makaron

ZAPIEKANKA MAKARONOWA

ZAPIEKANKA MAKARONOWA

ZAPIEKANKA MAKARONOWA

Od pewnego czasu ograniczyłam węglowodany w swojej kuchni, bo to już lato i wypadałoby schudnąć po zimie, ale mając krótkie wakacje, postanowiłam na chwilę zapomnieć o zasadach. Pierwsze co przyszło mi do głowy, to był właśnie makaron, nie ma nic pyszniejszego na świecie po takiej przerwie. Zrobiłam zapiekankę makaronową. Radość była olbrzymi oraz porcja, zapiekanki wystarczyło, aż na trzy dni dla trzech osób. Po tych kilku dniach myślę, że nieprędko zjem makaron.

Ingredients

  • • 500 g makaronu, ugotowanego
  • • 3 puszki pomidorów
  • • 250 g sera mozzarella
  • • 150 g czarnych oliwek
  • • 1 średniej wielkości cebula, pokrojona na drobną kostkę
  • • 2 ząbki czosnku, rozgniecione
  • • ½ łyżeczki kuminu
  • • kilka listków bazylii
  • • ½ łyżeczki oregano
  • • ½ łyżeczki tymianku
  • • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • • 2-3 łyżki oliwy z oliwek

Instructions

1

Przygotować sos: na rozgrzaną oliwę wrzucić kumin, cebulę i czosnek. Smażyć około 3 minut mieszając, aby składniki nie przypaliły się. Następnie dodać pomidory oraz pozostałe zioła. Przykryć i gotować na małym ogniu około 40-50 minut.

2

W tym czasie nastawić piekarnik do temperatury 180°C. Formę do pieczenia wysmarować oliwą.

3

Do miski przełożyć ugotowany makaron, dodać sos oraz czarne oliwki. Wymieszać dokładnie, aż makaron równo pokryje się sosem. Wyłożyć na formę do zapiekania. Piec około 15 minut.

4

Po tym czasie dodać do zapiekanki ser mozzarella i zapiekać jeszcze około 5 minut.

You Might Also Like