Jajka/ Sery/ Śniadanie

ZAPIEKANE JAJKO Z CHEDDAREM

ZAPIEKANE JAJKO Z CHEDDAREM

ZAPIEKANE JAJKO Z CHEDDAREM

Wstajesz i zastanawiasz się co tu zrobić na śniadanie… Czym zaskoczyć partnera, dzieci i siebie? A może po prostu jajko? Myślisz, ale znowu ta jajecznica?! Nie tym razem! Ostatnio wpadłam na pomysł, aby jajko zapiec. Dno foremki do pieczenia wyłożyłam chlebem, dodałam troszeczkę masła, ścianki foremki obłożyłam pasterkami pomidora, wbiłam jajko i fruu do pieca na kilkanaście minut. Gdy już jajko mocno się ścięło, posypałam cheddarem i ponownie wsadziłam na parę minut do piekarnika. Na górę świeży szczypiorek i wyszło pyszne jedzenie. Mam nadzieję, że zapiekane jajko z cheddarem będzie Wam smakować tak samo, jak mnie, albo i jeszcze lepiej.

ZAPIEKANE JAJKO Z CHEDDAREM

Drukuj

Składniki

  • 4 jajka
  • 2 pomidory, pokrojone na plasterki
  • 2 kromki chleba
  • 10 g sera cheddar, startego
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • szczypiorek, posiekany
  • 1 łyżeczka masła

Przygotowanie

1

Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni.

2

Do kokilek dodać 1/2 łyżeczki masła. Z kromek chleba wyciąć kształty o średnicy zbliżonej do średnicy kokilek i wyłóżyć nimi dno.

3

Ściany kokilek obłożyć plasterkami pomidorów. Wbić po 2 jajka. Oprószyć solą i wstawić do piekarnika.

4

Gdy jajko się zetnie, wierzch posypać serem i ponownie zapiekać.

5

Piec jajka 15-20 minut lub do momentu aż się zetną, a ser się rozpuści. Posypać szczypiorkiem.

Wskazówki

Jeśli chcesz żeby ta wersja jajek była bardziej light nie dodawaj sera.

Może ci się spodobać również