Biała fasola/ blog/ Danie Główne/ Gluten free

WEGETARIAŃSKA CARBONARA

WEGETARIAŃSKA CARBONARA

WEGETARIAŃSKA CARBONARA

Włoskie jedzenie jest jak przystojny kochanek – fascynujące, smakowite i uzależniające.
W tym kraju wszystko jest pyszne i doskonałe, różnego rodzaju pasty, sosy, pizze, lody oraz kawa. Po prostu rozkosz w ustach! Włosi o jedzeniu mówią zawsze i w każdym kontekście.
W przypadku tej kuchni można byłoby nieustannie jeść i zatracać się w oceanie smaków, ale co potem.? A potem to jest tylko rozpacz – z powodu rozmiaru! Tak jak z każdym kochankiem, gdy odchodzi.
Kochani, aby smutku i bólu było mniej, przedstawiam Wam odchudzoną wersję carbonary, ale zapewniam, że wyżej wymienione cechy pozostały nietknięte, tak więc zachęcam do gotowania.
W tym przepisie makaron zastępuje białą fasolką szparagową. Jej smak nie jest intensywny
i świetnie komponuje się z różnymi sosami do makaronu. Wegetariańska carbonara do usług!

Ingredients

  • • 0,5 kg białej fasolki szparagowej
  • • 50 g sera cheddar, startego na tarce
  • • 1 żółtko
  • • 1 jogurt (165g) naturalny
  • • 1 biała mała cebula, pokrojona w kostkę
  • • 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
  • • 1 łyżka masła
  • • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • • 2 łyżki mleka

Instructions

1

Do garnka z osoloną wodą wrzucić fasolkę. Gotować, aż będzie bardzo miękka.

2

Masło i oliwę rozpuścić na patelni. Dodać pokrojoną cebulę i czosnek, delikatnie podsmażyć.

3

Do miski przełożyć starty ser, jogurt, mleko i żółtko, doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.

4

Płynną masę przelać na patelnię, cały czas mieszając do momentu, aż ser się rozpuści.

5

Odcedzić fasolkę i dodać do serowego sosu. Ostrożnie wymieszać aby fasolka nie rozpadła się. Rozłożyć na talerze. Podawać ciepłe.

 

You Might Also Like