Banan/ Ciasta/ Desery/ Vegan

VEGAN BANANACAKE

VEGAN BANANACAKE

VEGAN BANANACAKE

Nazwałam go po prostu Vegan BananaCake, prościej wegański bananowiec. Jedni powiedzą, że jest to ciasto, a inni, że deser. W obu przypadkach bardzo smaczny, ale uwaga, dość kaloryczny. Po raz pierwszy jadłam go w jednej z wegańskich restauracji i byłam nim zachwycona. Zjadłam 3 kawałki!!! Dziś postanowiłam zrobić go sama w domu, wyszedł też pysznie, ale nie obyło się bez komplikacji związanych z ubiciem bitej śmietany z mleka kokosowego. Robiłam to aż dwa razy. Może Wy macie już sprawdzone mleko, z którego bez problemu można zrobić śmietanę? To ciasto jest połączeniem bananów, kajmaku i kokosowej bitej śmietany, brzmi kusząco, wiem, ale pamiętajcie o kaloriach! Smacznego!

VEGAN BANANACAKE

Drukuj

Składniki

  • • 300 g orzechów nerkowca
  • • 150 g migdałów
  • • 15 suszonych śliwek
  • • 2 łyżki rodzynek, namoczonych w alkoholu
  • • kajmak lub masło orzechowe
  • • 4 banany
  • • 400 g (puszka) mleka kokosowego
  • • sok z połowy cytryny
  • • 2 łyżki kakao

Przygotowanie

1

Orzechy nerkowa i migdały namoczyć w wodzie przez 2-3 h, a następnie odsączyć.

2

Do wysokiego naczynia przesypać orzechy nerkowca oraz migdały. Dodać śliwki i rodzynki. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować na delikatną masę. Pod koniec miksowania dodać kakao i jeszcze przez chwilę miksować.

3

Gotową masę przełożyć do formy. Szpatułką rozsmarować po całej powierzchni. Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na całą noc.

4

Następnego dnia: obrać banany i skropić je mocno sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Wyłożyć na cieście. Przykryć je masłem orzechowym lub kajmakiem.

5

Do miski przełożyć tylko sztywną masę z mleka kokosowego. Ubić mikserem, aż powstanie kokosowa bita śmietana. Przykryć ciasto śmietaną i posypać kakao. Smacznego!

Wskazówki

Puszkę z mleka kokosowego wstaw na całą noc do lodówki przed zrobieniem bitej śmietany. Używaj tylko zastygniętego mleka, sztywnej części, a nie wody.

Może ci się spodobać również