Desery

TIRAMISU

TIRAMISU

TIRAMISU

Najlepsze tiramisu na świecie jadłam nigdzie indziej jak we Włoszech, a dokładnie w Mediolanie. Wiele razy próbowałam przygotować ten deser, ale nigdy nie byłam usatysfakcjonowana smakiem, zawsze czegoś brakowało.
Nie wiem jak u Was, ale pieczenie ciast i robienie deserów nie jest moją najmocniejszą stroną. A niestety, mimo iż ten smakołyk wydaje się super prosty, wcale taki nie jest. Osobiście uwielbiam eksperymentować w kuchni i zmieniać przepisy, jednak jeśli chodzi o ten włoski deser, jestem tradycjonalistką. W Internecie znajdziecie bardzo wiele różnych przepisów i każdy jest na swój sposób wyjątkowy i pyszny, ale ten przypomina najbardziej tradycyjny.
Pamiętajcie! Najważniejsze, żeby był lekki i puszysty.

 

Print Recipe
Serves: 6

Ingredients

  • • 500g mascarbone
  • • 5 żółtek
  • • 3 białka
  • • ¾ szklanki cukru pudru
  • • biszkopty
  • • szklanka zaparzonej kawy, przestygniętej
  • • 2 łyżki amaretto
  • • 2 łyżki rumu
  • • kakao do posypania

Instructions

1

Do miski z białkami dodać połowę cukru, miksować do uzyskania sztywnej masy.

2

Do miski z żółtkami dodać drugą połowę cukru, miksować do uzyskania białej masy. Dodać mascarbone i na wolnych obrotach miksera, miksować, aż składniki połączą się razem.

3

Białka przełożyć do żółtek z mascarbone, szpatułką delikatnie wymieszać, aż powstanie jednolita masa.

4

Do zaparzonej kawy dolać amaretto i rum.

5

Spód naczynia, w którym będziemy serwować tiramisu wyłożyć namoczonymi biszkoptami w kawie, polać mascarbone i ponownie przełożyć biszkoptami. Czynność tę kilkakrotnie powtórzyć.

6

Wstawić do lodówki na kilka godzin.

Notes

Tiramisu posyp kakaem tuż przed samym podaniem, wtedy kakao nie wsiąknie w krem.

 

You Might Also Like