Jajka/ Pomidory/ Śniadanie

TARTALETKI Z JAJKIEM

TARTALETKI Z JAJKIEM

TARTALETKI Z JAJKIEM

Jeśli codziennie rano wstajecie i musicie zjeść coś na szybko, to ten przepis odłóżcie na weekend. Nie będzie to najszybsze śniadanie, jakie przygotujecie, ale efekt będzie zadowalający. Najtrudniejsze w tym wszystkim to czekanie…na ciasto… No, ale jak już uda Wam się wytrzymać, to dosłownie jeszcze tylko kilkanaście minut i na stole pojawiają się tartaletki z jajkiem! W tym przepisie głównym dodatkiem do nich są jajka, ale to, co do nich dorzucicie, zależy tylko od Was. Często robie je z fetą, oliwkami, pomidorami koktajlowymi i kaparami, też jest pysznie. Mimo że nie jest to najłatwiejszy przepis, bo trochę jest zabawy z ciastem, to mam nadzieję, że będzie Wam smakować.

TARTALETKI Z JAJKIEM

Drukuj

Składniki

  • CIASTO
  • • 130 g mąki
  • • 50 g masła
  • • 2 łyżki śmietany
  • • 1 łyżka wody
  • • szczypta soli
  • DODATKI
  • • 2 jajka
  • • 6 pomidorów koktajlowych, przepołowionych na ćwiartki
  • • szczypiorek, do posypania
  • • sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie

1

Do miski wsypać mąkę, szczyptę soli oraz pokrojone masło. Wymieszać tak aby uzyskać efekt kruszonki. (Osobiście wyrabiam ciasto rękoma, ale jeśli Tobie wygodniej, możesz to zrobić mikserem).

2

W misce ubić żółtko ze śmietaną, a następnie przelać do miski z "kruszonką". Miksować, aż wszystkie składniki połączą się w ciasto do zagniatania. Dolać odrobinę wody, a następnie przełożyć na stolnicę i zagnieść. Owinąć w folię aluminiową i wstawić do lodówki na 30 minut.

3

Przygotować stolnicę posypując ją mąką, aby ciasto nie przywierało. Rozwałkować i przełożyć placek do wybranej formy. Spód ponakłuwać widelcem. Gotowe formy przykryć papierem i obciążyć, aby ciasto nie wyrosło. Rozgrzać piekarnik do temperatury 190 stopni i piec 15 minut. Zdjąć z ciasta obciążenie oraz papier i piec jeszcze 10 minut, lub aż zrobi się brązowe.

4

Upieczone tartaletki wyjąć z piekarnika. Wbić po jednym jajku, dodać pomidory koktajlowe. Oprószyć solą i pieprzem. Temperaturę w piekarniku zwiększyć do 220 stopni. Wstawić tartaletki i zapiekać 5 minut. Po wyjęciu z piekarnika posypać szczypiorkiem. Podawać!

Wskazówki

Do obciążenia ciasta możesz użyć suchej fasoli.

Może ci się spodobać również