Ciecierzyca/ Deepy/ Przekąski/ Przystawki/ Sezam/ Śniadanie/ Tahini/ Vegan

TAHINI

TAHINI

TAHINI

Inaczej tahina, jest to masło sezamowe, którego głównym składnikiem są nasiona sezamu. Używana jako dodatek do wielu potraw i deserów. Uwielbiana jest w świecie arabskim. Pasty tahini różnią się od siebie jakością, kolorem, konsystencją, a także smakiem. Niektórzy wolą mocno podpalony sezam, który jest bardziej wyrazisty i gorzki. Osobiście wolę ten jaśniejszy, palony tylko przez kilka minut na patelni. Przyczyną tych wielu różnic są przede wszystkim ziarna sezamu. Podobno sezam pochodzący z Etiopii jest najlepszy jakościowo do przygotowania pasty. Zapewne spór miłośników o tę pastę będzie trwał jeszcze długo. Nam pozostaje tylko przyrządzić pastę i dołączyć się do debaty.

TAHINI

Drukuj

Składniki

  • 300 g łuskanych ziaren sezamu
  • 2 łyżki oleju z winogron

Przygotowanie

1

Na mocno rozgrzaną, suchą patelnię wrzuć nasiona sezamu. Należy nasiona prażyć kilkanaście sekund, cały czas mieszając.

2

Uprażone ziarna przesypać do blendera, dodać olej i zmiksować. Po każdej minucie miksowania zrobić krótką przerwę. Pasta tahini powinna stać się gładka.

3

Gotową pastę przełożyć do słoika. Szczelnie zamknąć i włożyć do lodówki.

Wskazówki

Nie praż sezamu zbyt długo, ma być lekko złoty. Jeśli za mocno go uprażysz pasta będzie gorzka. Zanim przełożysz pastę do słoika zalej go wrzątkiem, aby słoik wysterylizować. Możesz zamiast oleju winogronowego dodać inny olej. Często pojawia się pytanie jak długo można pastę trzymać w lodówce…ja trzymam aż zjem:)

Może ci się spodobać również