Gluten free/ Przystawki/ Vegan

TACOS

TACOS

TACOS

Tacos to najpopularniejsze danie w kuchni meksykańskiej. Na pewno choć raz mieliście okazje go zjeść, a jeśli nie, to przynajmniej słyszeliście o nim. Meksykanie traktują to jako przystawkę, ale czasami również jako szybkie śniadanie. Wariacji na temat tej smacznej przekąski jest całe mnóstwo. Możecie ją jeść na różne sposoby, ze wszystkimi składnikami, jakie sobie tylko wymyślicie, ale jeśli chcecie, aby to danie przypominało kuchnię meksykańską, warto pamiętać o kukurydzianych tortillach, papryczce chili, kolendrze i salsie.
Warto wykorzystać ten przepis na imprezę lub niezapowiedzianą wizytę przyjaciół. Przygotujecie wszystko, co niezbędne w kilkanaście minut, a zapewniam, że wszystkim będzie smakować. Koniecznie spróbujcie!

Składniki

  • • 1 opakowanie kukurydzianych tortilli
  • • 1 puszka ciecierzycy, odsączonej z zalewy, przepłukanej i osuszonej
  • • 1 puszka kukurydzy, odsączonej z zalewy i przepłukanej
  • • 1 puszka czerwonej fasoli, odsączonej z zalewy i przepłukanej
  • • pomidory koktajlowe, przekrojone na połówki
  • • sałata, dowolna
  • • jogurt grecki
  • • 1 łyżeczka harrisy
  • • 1 szklanka oleju
  • • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • • świeża kolendra
  • • oliwa z oliwek
  • • sok z połowy cytryny

Przygotowanie

1

Do garnka wlać olej i poczekać aż się rozgrzeje. Wrzucić ciecierzyce i smażyć do momentu aż nabierze złotego koloru. Gdy będzie gotowa przełożyć na papierowy ręcznik.

2

W tym czasie przygotować deep: jogurt grecki wymieszać z harrisą, odstawić.

3

Do miski wrzucić sałatę, pomidory, kukurydzę i fasolę, polać oliwą z oliwek, skropić sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem.

4

Na talerzu rozłożyć tortille, do każdej włożyć przygotowane warzywa, posypać ciecierzycą i polać deepem. Podawać.

Wskazówki

Upewnij się, że ciecierzyca, którą wkładasz do rozgrzanego oleju jest sucha! Dla bezpieczeństwa możesz wrzucić ją zanim olej nabierze wysokiej temperatury.

Może ci się spodobać również