Bulgur/ Granat/ Mięta/ Pietruszka/ Pomidory/ Przystawki/ Vegan

TABBOULEH

TABBOULEH

TABBOULEH

Tabbouleh to danie składające się głównie z drobno posiekanej pietruszki. Znane jest na całym Bliskim Wschodzie. Trudno określić kraj z którego wzięło swój początek, gdyż obecnie wiele kuchni uważa je za swoje. W każdym państwie tabbouleh przygotowuje się na różne sposoby. W jednym dodaje się więcej bulguru, a w innym jest on prawie niewyczuwalny. Jedno jest pewne i wspólne – pietruszka, której musi być naprawdę dużo!

Ingredients

  • • 50 g kaszy bulgur
  • • 2 pomidory, pokrojone w kostkę
  • • 50 g pietruszki, posiekanej
  • • 50 g mięty, posiekanej
  • • 1 duża cebula, pokrojona w kostkę
  • • 3 łyżki soku z cytryny
  • • 1 łyżeczka zmielonego ziela angielskiego
  • • 1 łyżeczka bilaspur salt
  • • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • • pestki z 1 granatu
  • • sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Instructions

1

Bulgur wypłukać pod bieżącą wodą, przełożyć do miseczki i zalać wrzątkiem. Przykryć i odstawić na 20 minut.

2

Do miski wrzucić pietruszkę, miętę, cebulę, pomidory, bulgur, sok z cytryny oraz oliwę. Dokładnie wymieszać.

3

Na koniec dodać ziele angielskie, bilaspur salt, sól, pieprz i pestki granatu. Wymieszać i serwować.

You Might Also Like