Ciecierzyca/ Danie Główne/ Szparagi/ Vegan

SZPARAGI Z CIECIERZYCĄ

SZPARAGI Z CIECIERZYCĄ I SOSEM MUSZTARDOWYM

SZPARAGI Z CIECIERZYCĄ I SOSEM MUSZTARDOWYM

Szparagi z ciecierzycą i sosem musztardowym to pomysł na zdrowy i smaczny obiad.
Zdarza się, że przyrządzenie czegoś to niesamowicie wyczerpująca burza mózgu. Wiele pytań z niewiadomą i oczywiście rezultat, jaki osiągniemy. Ten przepis to mój eksperyment od początku do końca. Są tutaj intensywne przyprawy, dzięki którym to danie nabrało wyrazu i smaku. Używając połączenia dwóch przypraw — kardamonu i kuminu przenosisz się w podróż na Bliski Wschód. Idealnie współgrają z cieciorką — nie tylko w tej potrawie. Trudno tu powiedzieć, który ze składników przeważa, myślę, że każdy z nich się świetnie uzupełnia. Spróbujcie!

SZPARAGI Z CIECIERZYCĄ

Drukuj

Składniki

  • • 150 g cieciorki, ugotowanej
  • • 14 szparagów, oczyszczonych
  • • garść rukoli
  • • garść roszponki
  • • 5 łyżek soku z cytryny
  • • garść nasion granatu
  • • 1 łyżeczka kardamonu, zmielonego
  • • 1 łyżeczka kuminu, zmielonego
  • • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • • oliwa
  • SOS MUSZTARDOWY
  • • 6 łyżek oliwy
  • • 2 łyżki octu jabłkowego
  • • 1 łyżka łagodnej musztardy
  • • 1 łyżeczka miodu

Przygotowanie

1

Ciecierzycę umieścić w misce i zalać dwukrotnie większą ilością wody. Pozostawić na noc.

2

Kolejnego dnia ciecierzycę ugotować w czystej, solonej wodzie od 20-40 minut. W zależności od gatunku. Następnie odcedzić.

3

W tym czasie przygotować szparagi. Nastawić garnek z wodą, osolić. Końcówki szparagów około 2-3 cm odciąć. Gdy woda będzie już wrzeć, dodać szparagi i gotować od 5-8 minut. Do dużej miski wlać zimną wodę, dorzucić kilka kostek lodu. Szparagi włożyć na kilkanaście sekund, a następnie przełożyć na ręcznik papierowy.

4

Przygotować sos musztardowy: wszystkie składniki połączyć razem. Dodać sól i pieprz do smaku.

5

Rukolę i roszponkę umieścić w misce, zalać sosem musztardowym i wymieszać. Odstawić.

6

Ugotowaną ciecierzycę przełożyć do miski, dodać 2 łyżki oliwy, kardamon, kumin, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać.

7

Na rozgrzaną patelnię wlać oliwę, wrzucić ciecierzycę i lekko podgrzać.

8

Rukolę i roszponkę rozdzielić na talerzach, położyć szparagi, posypać ciecierzycą, a następnie ziarnami granatu, podawać.

Wskazówki

Jeżeli sos musztardowy będzie zbyt ostry możesz go złagodzić większą ilością miodu.

Może ci się spodobać również