Danie Główne/ Gluten free/ Okra/ Pomidory/ Przystawki/ Vegan

SMAŻONA OKRA Z POMIDORAMI

SMAŻONA OKRA Z POMIDORAMI

SMAŻONA OKRA Z POMIDORAMI

Może najpierw spróbuje wyjaśnić Wam, co to jest okra. Jest to warzywo, którego w tym regionie Europy w ogóle nie znamy, ale jeśli ktoś z Was był w Grecji to możliwe, że je jadł. Są to podłużne, zielone strąki, przypominające naszą fasolkę szparagową, ale dużo grubsze. Smakiem przypomina…ciężko stwierdzić, trochę gorzka, ale przygotowana w odpowiedni sposób bardzo smaczna. Najbardziej lubię smażoną okrę, nawet lekko podpaloną, gdy pojawiają się czarne, zwęglone miejsca. Moim zdaniem jest wtedy najlepsza. Żeby to warzywo zaakceptować i polubić trzeba spróbować zjeść je przynajmniej kilka razy, ponieważ dla naszych kubków smakowych jest to całkowicie nowy smak. Gorąco Was zachęcam.

SMAŻONA OKRA Z POMIDORAMI

Drukuj
Ilość porcji: 2

Składniki

  • 300 g świeżej okry
  • 4 łyżki oliwy
  • 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 20 g kiszonej skórki z cytryny (z przepisu kiszona cytryna), pokrojonej w cienkie plasterki
  • 2 średnie pomidory, pokrojone na ósemki
  • 1/2 listków kolendry, posiekanych
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie

1

Odciąć końce okry, tak aby nie odsłonić nasion. Rozgrzać patelnię z grubym dnem na wysokim ogniu. Wrzucić okrę i smażyć bez tłuszczu do 4 minut. Okra może być nawet lekko miejscami spalona. Przełożyć do miski.

2

Wlać na patelnię oliwę i ponownie smażyć okrę, czosnek i kiszoną cytrynę 1-2 minuty, często mieszając, dodać pomidory, sok z cytryny i 2 łyżki wody. Na koniec posypać kolendrą. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Wskazówki

Smażenie okry możesz podzielić na partię, łatwiej będzie uzyskać efekt lekko spalonego warzywa. Okra w tym daniu ma być trochę chrupiąca. Dlatego podsmażamy ją bez tłuszczu.

Może ci się spodobać również