SŁOWNIK

HARRISA – ostra pasta, którą otrzymuje się z papryki, chili i wielu orientalnych przypraw. Używana głównie w kuchniach krajów Maghrebu. Można ją stosować do wszystkiego. Świetnie komponuje się z ryżem i kuskusem.

KECAP MANIS – Ciemny i gęsty, słodki sos sojowy używany w kuchni indonezyjskiej. Stosowany jako przyprawa lub marynata.

GARAM MASALA – Mieszanka przypraw słodkich. W kuchni indyjskiej znajdziemy wiele odmian tej mieszanki. W sklepach kupimy już gotowe przyprawy np.: inną do warzyw, owoców czy cieciorki.

GHEE – Rodzaj klarowanego masła. Ogromnym plusem tego masła jest wysoka temperatura smażenia.

OKRA – Warzywo uprawiane w krajach tropikalnych. W Polsce praktycznie nieznane. Nadaje się do smażenia, ale można ją jeść również na surowo. Zalecana dla osób cierpiących na choroby związane z żołądkiem.

MAKARON SOBA – Japoński makaron przyrządzany z mąki gryczanej. Można go jeść zarówno na ciepło i zimno. Pasuje do sałatek z warzywami, owocami, tofu oraz zup.

PASTA CHIPOTLE – Meksykańska pikantna pasta, przygotowywana z wędzonych papryczek jalapeño.

TAHINI – Pasta na bazie nasion sezamu. Można ją dodawać do potraw lub spożywać samą. Główny składnik hummusu.

MANGO W PROSZKU – Przyprawa, którą przyrządza się z zielonych lub niedojrzałych owoców mango. Owoce mango pokrojone w plastry suszy się na słońcu, a następnie rozdrabnia aż do uzyskania proszku.

JAWAH MASALA – Jest to indyjska mieszanka przypraw, na którą składają się: imbir, goździki, czarny pieprz, sól himalajska, kardamon, czosnek oraz kozieradka. Dodaje ją do różnych dań do wzmocnienia smaku.

KASURI METHI – Są to suszone liście kozieradki.

ASAFETYDA – Jest to zółta przyprawa otrzymywana z korzeni i kłączy. Ma bardzo intensywny cebulowy zapach. Dodana do potrawy zmniejsza swoją intensywność nadając potrawie delikatny aromat.

ZA’ATAR – Mieszanka przypraw używana głównie w krajach Bliskiego Wschodu. Jest to przyprawa w której skład wchodzi kilka innych. W każdym kraju za’atar będzie różnił się od siebie składem. Najpopularniejszymi składnikami są: sumak, sezam, tymianek, majeranek i oragano. Używany do wszystkiego:)