Ciasta/ Gluten free/ Vegan

SERNIK Z TOFU

SERNIK Z TOFU

SERNIK Z TOFU

Macie zamiar przygotować imprezę, ale wśród gości są weganie, a nawet bezglutenowcy? Przepis na to ciasto na pewno spodoba się gościom! Wegański sernik z tofu jest naprawdę dla każdego. Lekki i delikatny! W tym przepisie mocnymi dodatkami są konfitury – porzeczkowa i agrestowa, których to smak idealnie komponuje się z innymi składnikami, ale zarazem dominuje nad nimi, dzięki czemu nie wyczujecie smaku tofu.
Tym razem do przygotowania ciasta użyłam roślinnej żelatyny agar – agar i byłam szczerze zaskoczona jej działaniem. Czytałam, że jest 8 razy mocniejsza od żelatyny, ale ścięła się może w niecałe 10 minut! I to bez wstawiania do lodówki. Więc nie przesadzajcie z jej dodawaniem.
Spód ciasta to była najszybsza część pracy podczas robienia sernika. Użyłam do tego bezglutenowych, kruchych ciastek, do których dodałam kakao, miód i olej kokosowy, aby stworzyć zwartą masę.
Wegański sernik z tofu nie wymaga wiele pracy, ale trochę czasu zajmie samo czekanie na każdą warstwę. Doradzam Wam, aby przygotować go dzień wcześniej, wtedy jest jeszcze pyszniejszy. 😊

SERNIK Z TOFU

Print Recipe
Serves: 12 Cooking Time: 1 dzień

Ingredients

  • • 400 g czerwonej porzeczki, oczyszczonej i obranej z łodyg
  • • 450 g ciemnego agrestu
  • • 50 ml syropu klonowego
  • • agar agar
  • • 340 g kruchych, bezglutenowych ciastek
  • • 1 czubata łyżka miodu, podgrzanego
  • • 1 czubata łyżka oleju kokosowego, podgrzanego
  • • 2 czubate łyżki kakao
  • • 600 g silken tofu
  • • kilka łyżeczek amaretto
  • • 3 łyżki cukru pudru

Instructions

1

Do blendera wrzucić pokruszone ciastka i kakao, dolać wcześniej rozpuszczony miód i olej kokosowy. Dokładnie wszystko zmiksować do uzyskania sztywnej masy.

2

Masę przełożyć do formy, palcami wyrównać i ubić mocno powierzchnię naszego spodu ciasta. Przykryć folią i wstawić do lodówki na 1-2h.

3

Pod koniec chłodzenia ciasta, przygotować konfiturę z agrestu. Do rondelka wlać niecałą szklankę wody, dodać agrest, cały czas mieszając gotować, aż owoce zaczną pękać. Wsypać 2,5 łyżeczki agar-agar, gotować jeszcze 5-7 minut, mieszając, aby rozpuścić żelatynę. Odstawić do przestygnięcia (max. 10 minut). Wylać na spód ciasta i wstawić ponownie do lodówki.

4

Do rondelka wlać pół szklanki wody, dodać 1 łyżeczkę agar-agar, gotować 5-7 minut, cały czas mieszając. Lekko przestudzić (max. 5 minut).

5

Do miski przełożyć tofu, mikserem ręcznym doprowadzić do jednolitej konsystencji. Dodać 3 łyżeczki amaretto i 3 łyżeczki cukru pudru, wymieszać, a następnie dolać wcześniej przygotowany rozpuszczony agar-agar, ponownie wymieszać. Wstawić do lodówki na 2-3h.

6

Przygotować ostatnią warstwę ciasta. Do garnka wlać niecałą szklankę wody, dodać porzeczki, gotować, aż owoce zaczną pękać, dolać syrop klonowy. Dosypać 1,5 łyżeczki agar-agar i gotować jeszcze 5-7 minut, cały czas mieszając. Odstawić po przestygnięcia (max. 10 minut). Wylać na ciasto i odstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Podawać od razu po wyjęciu z lodówki.

Notes

Obieraj porzeczki w kierunku wzrostu, a nie pod, wtedy unikniesz zerwanych końcówek. Agar agar jest naprawdę mocno żelujący, dlatego nie zapominaj o częstym mieszaniu przy stygnięciu konfitur.

 

You Might Also Like