Ciecierzyca/ Danie Główne/ Gluten free/ Ryż/ Vegan

RYŻ Z CIECIORKĄ W AROMATYCZNYCH PRZYPRAWACH

RYŻ Z CIECIORKĄ W AROMATYCZNYCH PRZYPRAWACH

RYŻ Z CIECIORKĄ W AROMATYCZNYCH PRZYPRAWACH

Ryż z cieciorką w aromatycznych przyprawach to połączenie dwóch kultur – indyjskiej i arabskiej. Przyprawy przenikają się, tworząc delikatne i orientalne zestawienie. To danie dla każdego, kto, chociaż odrobinę lubi poeksperymentować w kuchni. Mimo intensywnych przypraw żadna z nich nie dominuje, a wręcz dopełniają się wzajemnie. Przyprawy przywiozłam ze sobą z Indii i za każdym razem, gdy przyrządzam to jedzonko, w całym domu pachnie kardamonem i kuminem, który ucieram w moździerzu. Zawsze wtedy wracam myślami do domu mojego męża, a dokładnie kuchni, w której jego mama robi indyjskie placki, siedząc na podłodze, a za nią, przez ogromne okno można oglądać Himalaje.

RYŻ Z CIECIORKĄ W AROMATYCZNYCH PRZYPRAWACH

Drukuj

Składniki

  • • 1 puszka cieciorki
  • • 1 płaska łyżeczka kuminu
  • • 1 łyżeczka kolendry
  • • 1 łyżeczka kardamonu, zmielona
  • • 1 łyżeczka specjalnej soli
  • • świeżo zmielony czarny pieprz
  • • 1 średniej wielkości cebula, pokrojona w kostkę
  • • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • • 2 łyżki ghee
  • • 1 torebka ryżu basmati, ugotowanego
  • • 1 ogórek, pokrojony w kostkę
  • • 2 pomidory, pokrojone w kostkę
  • • pęczek rzodkiewki, pokrojony w kostkę
  • • 1 kubeczek jogurtu greckiego
  • • 1 łyżka soku z cytryny
  • • 1 łyżeczka harrisy

Przygotowanie

1

Do garnka z wodą wrzucić cieciorkę i gotować około 30 minut.

2

Na rozgrzane ghee dodać kolejno: kumin, kolendrę, czosnek, cebulę, kardamon i specjalną sól, w odstępach 30 sekund, cały czas mieszając.

3

Ugotowaną cieciorkę przełożyć na patelnię i dokładnie wymieszać, aby przyprawy pokryły dokładnie ziarna.

4

Dołożyć ryż, doprawić pieprzem i skropić sokiem z cytryny. W razie konieczności dosolić.

5

Wszystkie warzywa przełożyć do miski i wymieszać.

6

Do jogurtu greckiego dodać harrisy.

7

Podawać na ciepło. Smacznego!

Wskazówki

Uważaj z harrisą, gdyż jest bardzo ostra i możesz odrobinę przesadzić:)

Może ci się spodobać również