Danie Główne/ Gluten free/ Granat/ Kaszka kukurydziana/ Przystawki/ Vegan

POLENTA Z GRANATEM

POLENTA Z GRANATEM

POLENTA Z GRANATEM

Przepis ten powstał w mojej małej głowie i dziele się nim z Wami, bo naprawdę wyszedł smaczny, a zarazem oryginalny. Trochę poniosła mnie wyobraźnia, ale myślę, że na duży plus. Ogólnie danie to nie jest trudne w przygotowaniu, ale z braku zdolności manualnych, jak w moim przypadku, zajęło mi to trochę więcej czasu, niż powinno. Pamiętajcie, bo to jest najważniejsze, aby polenta była wystarczająco ścięta, by móc uformować kształt koła. Trudno mi Wam opisać smak tej potrawy, ale wszystkie składniki idealnie połączyły się razem. Sądzę, że polenta z granatem będzie Wam smakować tak jak mnie. Smacznego!

POLENTA Z GRANATEM

Drukuj

Składniki

  • 20 g masła
  • 100 g kaszki kukurydzianej (polenty)
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • szczypta chili w proszku
  • garść kiełków rzodkiewki i kiełków lucerny
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 3 łyżki ziaren granatu
  • 1 kiwi

Przygotowanie

1

Najpierw przygotuj placek z kaszki kukurydzianej: do garnka wlać 350 ml wody, wsypać polentę, doprowadzić do wrzenia, często mieszając. Zmniejszyć ogień i wolno gotować do 5-7 minut lub aż zgęstnieje. W trakcie gotowania dodać połowę masła i chili, doprawić solą i pieprzem.

2

Polentę przełożyć do silikonowej formy, rozsmarować na grubość 2-3 cm. Wygładzić wierzch, wstawić do lodówki by stężała.

3

Kiełki przełożyć do miseczki, dolać octu jabłkowego, delikatnie oprószyć pieprzem. Odstawić.

4

W tym czasie na patelni rozpuścić resztę masła i delikatnie upiec polentę. Przełożyć na papierowy ręcznik i poczekać aż wystygnie.

5

Kiełki rozłożyć na talerzach. Po środku położyć placek z polenty. Posypać ziarnami granatu. Dodać kawałki kiwi. Podawać.

Wskazówki

Jeśli nie posiadasz silikonowej formy, użyj jakiejkolwiek. Wcześniej jednak wyłóż formę folią spożywczą. Gdy stężeje polenta możesz pokroić ją na kawałki lub wyciąć z niej dowolne kształty.

Może ci się spodobać również