Banan/ Desery/ Jabłko/ Jajka/ Placuszki/ Śniadanie

PLACUSZKI MOJEJ BABCI

PLACUSZKI MOJEJ BABCI

PLACUSZKI MOJEJ BABCI

Będąc małą dziewczynką, uwielbiałam, gdy moja babcia robiła swoje wyjątkowe placuszki, ale nawet, teraz gdy jestem już dorosła, są dla mnie numerem jeden. W dzieciństwie wydawało mi się, że ma jakieś nadzwyczajne sposoby ich przygotowania, ale teraz wiem już, że nie. Moje placki też są bardzo dobre, ale mam wrażenie, że nigdy nie dorównają tym babcinym. Może to po prostu jest moc bycia babcią? Tego jeszcze nie wiem, ale może za kilkadziesiąt lat będzie mi dane poznać te sekrety. A jak jest z Waszymi smakami z dzieciństwa? Wasze babcie też mają tajemnice, których nie możecie odkryć? A może już potraficie odpowiedzieć na te pytania?

PLACUSZKI MOJEJ BABCI

Drukuj

Składniki

  • 2 jajka, żółtko i białko osobno
  • 35 g cukru brązowego
  • 140 g mąki, przesianej przez sitko
  • 150 ml mleka
  • 1 duży banan, pokrojony w plasterki
  • 1 kwaśne jabłko, pokrojone w kostkę
  • olej, do smażenia
  • szczypta soli

Przygotowanie

1

Do miski wbić żółtka, dodać sól i mleko, miksować 1-2 minuty. Dorzucić mąkę i miksować do uzyskania jednolitej masy. Do masy włożyć pokrojone jabłko i banana. Odstawić.

2

W czystej misce ubić białka na sztywną pianę.

3

Białka przełożyć do masy i powoli wymieszać łopatką.

4

Smażyć placuszki na rozgrzanym oleju, na średnim ogniu 1-2 minuty z każdej strony.

Wskazówki

Nie smaż placuszków na głębokim oleju, wystarczy żeby olej zakrywał dno patelni.

Może ci się spodobać również