chutney/ Gluten free/ Przystawki/ Vegan

PAPAD

PAPAD

PAPAD

Domyślam się, że dla wielu z was nazwa tego dania nic nie mówi. Czym jest papad? Jest to indyjski cieniutki placek przygotowywany z mąki z ciecierzycy. Osobiście nigdy nie zrobiłam go sama i spokojnie wy też nie musicie. Wyspecjalizowały się w tym kobiety z regionu gujarat i rajasthan, które robią najlepsze papad na świecie. Wystarczy, że my kupimy je gotowe w sklepie.
W Indiach spotkasz wiele wariacji tego dania. Każdy region, a nawet każda rodzina przyrządza go trochę inaczej.

Ingredients

  • • 3-4 chlebki papad (gotowe)
  • • 2 pomidory, pokrojone w drobną kostkę
  • • 1 duża cebula, pokrojona w drobną kostkę
  • • dużo świeżej kolendry, posiekanej
  • • olej
  • • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • CHUTNEY
  • • 1 pęczek mięty
  • • 1 pęczek kolendry
  • • 1 zielone chili
  • • 1 łyżka soku z cytryny
  • • 1 mała cebula
  • • 2 cm imbiru
  • • sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Instructions

1

Przygotować salsę: do miski wrzucić pokrojone pomidory, cebulę i sporą ilość kolendry. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Odstawić.

2

Przygotować chutney: wszystkie składniki wrzucić do blendera i zmiksować. Odstawić.

3

W rondelku rozgrzać olej. Smażyć chlebki osobno. Odłożyć na ręcznik papierowy, aby wchłonął nadmiar oleju.

4

Chlebki rozłożyć na talerzach, dodać salsę i posypać kilkoma listkami kolendry. Podawać.

You Might Also Like