Chipotle/ Danie Główne/ Kalafior/ Pomidory/ Przystawki/ Sery

MUS KALAFIOROWY Z POMIDORAMI

MUS KALAFIOROWY Z POMIDORAMI

MUS KALAFIOROWY Z POMIDORAMI

To danie pokochacie! Mus kalafiorowy z pomidorami to bajeczne połączenie, które wydaje się klasycznym przepisem, ale tak naprawdę nim nie jest. Wszystko za sprawą kilku składników, które nadają daniu wysublimowanego smaku. Do musu z kalafiora dodałam wyrazistego sera cheddar, a pomidory wymieszałam z octem balsamicznym i pikantną pastą chipotle. Jeżeli będziecie mieć problem z jej znalezieniem zawsze możecie użyć harrisy, jest bardziej dostępna w sklepach. Oczywiście pasty różnią się smakiem, ale próbowałam w obu wersjach i w każdej mogę Wam spokojnie polecić. Nie zabrakło również świeżej kolendry, która jest dopełnieniem całości. Udanej zabawy z gotowaniem!

MUS KALAFIOROWY Z POMIDORAMI

Drukuj
Ilość porcji: 2

Składniki

  • 500 g kalafiora, ugotowanego
  • 50 ml mleka
  • 2 jajka
  • 70 g sera cheddar, startego
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1/2 łyżeczki pasty chipotle lub harrisy
  • 6 pomidorów, pokrojonych na ćwiartki
  • 1/2 łyżeczki cukru brązowego
  • garść świeżych listków kolendry

Przygotowanie

1

Przygotuj pieczone pomidory. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni. Do naczynia wrzuć pomidory. Oprósz solą i pieprzem. Odstaw.

2

W miseczce wymieszaj oliwę z octem balsamicznym, dodaj pastę chipotle. Sosem polej pomidory. Posyp brązowym cukrem. Wstaw do piekarnika na około 40 minut.

3

Ugotowany kalafior przełóż do miski, dolej mleko i zmiksuj, aby powstało puree. Dodaj starty ser, sól, pieprz i roztrzepane jajka. Wszystko razem wymieszaj.

4

Masę rozlać do kokilek i zapiekać w piekarniku 20-30 minut.

5

Pod koniec pieczenia pomidorów dodaj posiekaną kolendrę i wymieszaj delikatnie pomidory, tak aby się nie rozpadły.

Wskazówki

Jeśli nie lubisz sera, nie musisz go dodawać do kalafiora. Pamiętaj tylko aby dodać mniej mleka i jedno jajko więcej. Uważaj na pastę chipotle, gdyż jest bardzo pikantna.

Może ci się spodobać również