blog/ Desery/ Vegan

MOCZKA

MOCZKA

Moczka jest to Bożenarodzeniowa potrawa serwowana na śląsku. Dawniej była to zupa na bazie pierników, piwa, wywaru jarzynowego lub też rybnego. Dzisiaj występuje częściej jako deser, którego głównym składnikiem są pierniki oraz suszone owoce i orzechy. W każdej części śląska przepis różni się, ale zapewne każdy z nich jest pyszny.
Muszę się przyznać, że mimo iż mieszkałam wiele lat na śląsku nigdy nie udało mi się zjeść tam moczki, dopiero
w zeszłym roku postanowiłam ją przygotować. Mam nadzieję, że będzie Wam smakować tak samo, jak mnie. Pamiętajcie, że możecie dodawać różnych owoców, nie muszą być dokładnie takie same jak w przepisie. I jeszcze jedno… małe porcje! Deser jest mega słodki i sycący.

MOCZKA

Drukuj
Ilość porcji: 6 Czas gotowania: 5h

Składniki

  • • 200 g pierników
  • • 250 ml zimnej wody
  • • 80 g rodzynek
  • • 80 g moreli
  • • 80 g suszonych śliwek
  • • 40 g orzechów laskowych
  • • 40 g migdałów
  • • 30 g orzechów włoskich
  • • 30 g orzechów nerkowca
  • • 1 tabliczka mlecznej czekolady, pokrojona

Przygotowanie

1

Do miski przełożyć pierniki, zalać wodą (1 szklanka) i namaczać 1-2h.

2

W tym czasie rodzynki, morele i śliwki zalać wrzątkiem (1 szklanka). Odstawić.

3

Tę samą czynność wykonać z orzechami.

4

Do garnka przełożyć pierniki, dolać wodę z suszonych owoców, a następnie zagotować cały czas mieszając.

5

Suszone owoce pokroić na drobne kawałki i dodać do pierników.

6

Orzechy pokroić i dodać do garnka z gotującym się piernikiem. Dokładnie wymieszać.

7

Na koniec wrzucić czekoladę, mieszać, aż się rozpuści.

8

Gotową masę przełożyć do miseczek, w których będziemy serwować moczkę. Odstawić do lodówki. Przed podaniem dodać na wierzch bitej śmietany i posypać odrobiną orzechów.

Wskazówki

Jeśli masa w trakcie gotowanie będzie za sztywna możesz dodać odrobinę więcej wody.

Może ci się spodobać również