Danie Główne/ Gluten free/ Kapusta/ Vegan

MŁODA KAPUSTA ZE SZCZYPIORKIEM

MŁODA KAPUSTA ZE SZCZYPIORKIEM

MŁODA KAPUSTA ZE SZCZYPIORKIEM

Młoda kapusta ze szczypiorkiem przypomina mi wakacje spędzane u moich dziadków na wsi. Często babcia robiła to danie na obiad, a ja objadałam się nią tak bardzo, że nie mogłam się ruszać.
Niestety, przygotowanie młodej kapusty wymaga cierpliwości i wyjątkowo wytrzymałych mięśni… Jak już uda Wam się ją poszatkować i wrzucić do garnka – odpocznijcie!:) Dlaczego mówi się o niej młoda? Bo można ją przygotować tylko z pierwszej, młodej kapusty, gdy jej liście są jeszcze mocno zielone — podobno króliki lubią ją wtedy najbardziej. 🙂
Uwielbiam ten zapach unoszący się w całym domu…chyba znowu jestem dzieckiem. Życzę Wam smacznego!

MŁODA KAPUSTA ZE SZCZYPIORKIEM

Drukuj

Składniki

  • • 2 małe główki młodej kapusty, posiekane
  • • 1 pęczek koperku, posiekany
  • • 1 pęczek pietruszki, posiekany
  • • 1 pęczek młodej cebuli ze szczypiorkiem, posiekany
  • • 3 ziela angielskie
  • • 2 liście laurowe
  • • 2-3 szklanki wody
  • • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • ZASMAŻKA (opcjonalnie)
  • • 1-2 łyżki masła
  • • 1 łyżka mąki

Przygotowanie

1

Do garnka włożyć posiekaną kapustę. Dolać 2 szklanki wody. Dodać połowę koperku, pietruszki, oraz młodej cebuli ze szczypiorkiem. Dorzucić liście laurowe i ziele angielskie. Gotować pod przykryciem około 15 minut. Po tym czasie dodać resztę koperku, pietruszki i szczypiorku. Następnie gotować kolejne 15 minut.

2

Na patelni rozpuścić masło. Po chwili dodać mąkę, cały czas mieszając, aż nabierze złotego koloru. Dodać do kapusty i gotować 5 minut.

Wskazówki

Jeśli chcemy uniknąć zlepienia się mąki, warto do przygotowanej zasmażki dodać wody z kapusty i intensywnie wymieszać, a następnie dolać do garnka.

Może ci się spodobać również