Daktyle/ Desery/ Gluten free/ Vegan

KULKI CZEKOLADOWE

KULKI CZEKOLADOWE

KULKI CZEKOLADOWE

Jeszcze jeden przepis na słodkości, tym razem przygotowałam kulki czekoladowe. Dzisiaj poszło mi znacznie szybciej niż ostatnio, ale może to dlatego, że opanowałam technikę lepienia kulek. Pierwszy plan zakładał, że kulki wyglądem będą przypominać Ferrero Rocher, ale niestety zabrakło mi orzechów włoskich. Dlatego obsypałam je wiórkami kokosowymi. Jak głosi przysłowie „skleroza nie boli, tylko…” dalszy ciąg każdy z nas zna. Podstawą słodyczy są daktyle, suszone śliwki, kakao i orzechy włoskie. Przyznam szczerze, że ciężko mi stwierdzić, który przepis na kulki był lepszy, osobiście najbardziej smakowały mi kulki orzechowe w czekoladzie. Myślę, że każdy ma szansę odnaleźć swój ulubiony smak.

KULKI CZEKOLADOWE

Drukuj

Składniki

  • • 110 g daktyli, namoczonych w wodzie
  • • 140 g suszonych śliwek
  • • 20 g cukru pudru
  • • 20 g kakao
  • • 50 g orzechów włoskich, pokruszonych
  • • pół szklanki wody z suszonych daktyli

Przygotowanie

1

Do blendera wrzucić daktyle, śliwki, cukier puder oraz kakao. Dolać wody. Zblendować.

2

Ręcznie lub blenderem posiekać orzechy włoskie.

3

Uformować z powstałej masy kulki, a następnie obtoczyć w orzechach.

4

Położyć na talerzu wyłożonym folią spożywczą. Odstawić do lodówki na kilka godzin.

Może ci się spodobać również