Gluten free/ Pomidory/ Vegan/ Zupy

KREM Z POMIDORÓW I MOZZARELLĄ

KREM Z POMIDORÓW I MOZZARELLĄ

KREM Z POMIDORÓW I MOZZARELLĄ

Cóż mogę napisać o tym kremie, chyba każdy raz w życiu próbował kremu z pomidorów. Jedni z nas przygotowują to danie z pieczonych pomidorów, inni – jak ja, z dodatkiem bulionu warzywnego i dużej ilości zmielonej, czerwonej papryczki, która nadaje ostry smak i powoduje przyjemne rozgrzanie podczas jedzenia. Osobiście uwielbiam pikantną wersję, jest z tym związana pewna historia. Otóż byłam w tym czasie w Indiach i po kilku tygodniach pobytu miałam wielką ochotę zjeść coś całkiem normalnego, bez dodatku tysiąca przypraw. Poprosiłam swoją teściową o zrobienie dla mnie zupy, najprostszej. Po jakimś czasie dostałam bardzo płynną, pomarańczową zupę z pomidorów, była mega ostra. Od tamtej chwili ten smak jest cały czas ze mną i gdy tylko myślę o niej, mam ochotę od razu ją przygotować. Dlatego w moim przepisie nie brakuje chili, a włoską wersję zmodyfikowałam na swoje potrzeby. Prawdopodobnie znajdziecie jeszcze kilkanaście różnych przepisów na krem, bo każdy z nas ma małe sekrety, według których gotuje. Krem z pomidorów i mozzarellą (dla wegan bez sera, ale za to z tofu – oczywiście) jest zbawieniem dla każdego, kto po ciężkim dniu w pracy musi zjeść coś dobrego. Polecam leniuchom i zapracowanym! Życzę Wam smacznego.

KREM Z POMIDORÓW I MOZZARELLĄ

Drukuj

Składniki

  • • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • • 1 ząbek czosnku, rozgnieciony
  • • 3 puszki pomidorów
  • • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • • kilka listków bazylii
  • • 1 szklanka bulionu warzywnego

Przygotowanie

1

Oliwę wlać do garnka, dodać czosnek, a następnie pomidory. Doprawić solą i pieprzem. Przykryć i gotować na małym ogniu około 30 minut.

2

Dolać bulionu z warzyw i gotować kolejne 30 minut bez przykrycia. Ręcznym blenderem zmiksować na gładki krem.

3

Podawać z kulkami mozzarelli i świeżym pieczywem.

Może ci się spodobać również