Gluten free/ Vegan/ Zupy

KREM Z KUREK

KREM Z KUREK

KREM Z KUREK

Dziś kolejny dzień serwowania kurek, naszych wspaniałych polskich grzybów. Wiem, że dla każdego miłośnika kremów, albo kurek będzie to idealny posiłek, ale ostrzegam…obranie kilograma grzybów to naprawdę nie lada wyzwanie. Dlatego moi drodzy przygotujcie sobie wygodne krzesło i sporo wolnego czasu. Mnie samo oczyszczanie zajęło lekko ponad godzinę, ale może Wy dacie radę szybciej. Samo ich zbieranie to sama przyjemność, chodzenie po lesie, wdychanie czystego powietrza, obcowanie z przyrodą to wielki plus, ale… Po ponad godzinnym oczyszczaniu byłam zmęczona i miałam dosyć. Odechciało mi się jeść, a na pewno kremu z kurek. No, ale jak coś zaczynam to muszę skończyć. Przygotowałam krem i wyszedł mega smaczny i… powiem Wam, że mogłabym spędzić nawet godzinę dłużej przy tym zlewie, myjąc i obierając, bo smak kremu przyćmił mój ból. 🙂 Koniecznie spróbujcie!

 

KREM Z KUREK

Print Recipe

Ingredients

  • • 1kg kurek
  • • 1 cebula
  • • 1 ząbek czosnku
  • • 2 łyżki ghee lub oliwy
  • • szczypta kuminu
  • • ½ litra bulionu warzywnego
  • • 4 łyżki śmietany
  • • 2 łyżki pietruszki, posiekanej
  • • grzanki
  • • sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Instructions

1

1. Kurki oczyścić z zabrudzeń i pokroić. W garnku rozgrzać ghee dodać kumin, czosnek i cebulę. Smażyć przez 2-3 minuty, cały czas mieszając. Dorzucić kurki, przykryć i dusić około 10 minut.

2

2. Następnie wlać bulion. Doprawić solą i pieprzem. Gotować pod przykryciem 15 minut.

3

3. W tym czasie przygotować grzanki: pokroić chleb na drobną kostkę i usmażyć na patelni, tak aby były chrupiące. Odstawić.

4

4. Blenderem ręcznym zmiksować zupę na gładki krem. W razie konieczności ponownie doprawić. Przykryć i gotować 10-15 minut. Dodać śmietanę i wymieszać.

5

5. Do misek nalać krem, posypać grzankami oraz pietruszką. Dodać po jednej łyżce śmietany. Serwować ciepłe.

Notes

Jeśli jesteś weganinem zrezygnuj ze śmietany.

You Might Also Like