Gluten free/ Jajka/ Pomidory/ Śniadanie

JAJKO W POMIDORZE

JAJKO W POMIDORZE

JAJKO W POMIDORZE

Wiem, że nie każdy z różnych powodów je jajka, ale dla mnie bywają ratunkiem, zwłaszcza z samego rana. Gdzieś nawet widziałam książkę kucharską „jajka na sto sposobów”. Szczerze to faktycznie tak jest, że z jajkami można zrobić dosłownie wszystko. Myślę, że sposób ich przyrządzania opanowałam już do perfekcji. Tym razem serwuje Wam jajko w pomidorze — wystarczy mieć w kuchni pomidory, najlepiej nadają się malinowe, bo są bardziej miękkie oraz dobre, ekologiczne jaja. Wyciągamy ze środka pomidorów miąższ, wbijamy jajka i do piekarnika. Proste, smaczne i jeszcze w czasie pieczenia możecie wziąć prysznic i zrobić makijaż. Zapewniam!

JAJKO W POMIDORZE

Drukuj
Ilość porcji: 2 Czas gotowania: 20 min

Składniki

  • 2 jajka
  • 2 średnie pomidory
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • garść orzechów nerkowca, rozdrobnionych
  • kilka listków mięty, posiekanych
  • świeże pieczywo, do podania

Przygotowanie

1

Nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni. Z pomidorów odciąć górną część, wybrać

2

i wyrzucić cały miąższ. Środek pomidorów oprószyć solą i pieprzem.

3

Wbić do środka pomidorów po jednym jajku. Wstawić do piekarnika i piec do momentu, aż jajka się zetną.

4

Gotowe pomidory posypać orzechami i miętą. Podawać ze świeżym pieczywem.

Wskazówki

Wykorzystuj pomidory malinowe, smakują najlepiej. Jeśli pomidory, których używasz są dość duże, wbij do nich 2 jajka.

Może ci się spodobać również