Cebula/ Ciasto filo/ Jajka/ Przekąski/ Przystawki/ Śniadanie

JAJKA W CIEŚCIE FILO

JAJKA W CIEŚCIE FILO

JAJKA W CIEŚCIE FILO

Jajka w cieście filo, brzmią intrygująco, wiem. Jest to smaczna i nietypowa potrawa. Trochę ją unowocześniłam od momentu, gdy jako dziecko jadałam tę pyszną, jajeczną mieszankę na śniadanie. Danie możecie podać jako zimną przystawkę lub gorące śniadanie. Osobiście wolę drugą wersję, bo na niej zostałam wychowana i jest to mój smak z dzieciństwa. Poza tym jest łatwiejsza i mniej czasochłonna w przygotowaniu, wystarczy, że podasz ją z chrupkim pieczywem i gotowe! Natomiast ten przepis jest na wersję bardziej estetyczną, gdyż farsz zawinęłam w ciasto w kształcie trójkątów. W taki sposób możecie podać to danie na każdej imprezie.

JAJKA W CIEŚCIE FILO

Drukuj
Ilość porcji: 10 Czas gotowania: 1h

Składniki

  • 5 jajek
  • 300 g białej cebuli, obranej i pokrojonej w plasterki
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • kilka arkuszy ciasta filo
  • woda

Przygotowanie

1

Na patelnię wlać olej, gdy się rozgrzeje dorzucić pokrojoną cebulę i szczyptą soli.

2

Smażyć 1-2 minuty mieszając. Dolać 3/4 szklanki wody i przykryć patelnię. Dusić cebulę do momentu aż zmięknie, co jakiś czas mieszając.

3

Pod koniec smażenia należy odkryć patelnię tak aby cała zawartość wody wyparowała. Zmniejszyć znacznie ogień.

4

Do miski wbić jajka i roztrzepać. Dodać szczyptę soli.

5

Gdy woda już wyparuje z patelni, wlać jajka i całość dokładnie wymieszać. Smażyć na małym ogniu cały czas mieszając, aż jajka się zetną.

6

Zrobić pierożki z ciasta filo i nadzienia (pomocny będzie film)

7

Nagrzać piekarnik do temperatury 200 stopni. Piec pierożki około 10 minut. Podawać ciepłe.

Wskazówki

Jeśli woda za szybko odparuje, a cebula w dalszym ciągu będzie twarda, dolewaj pół szklanki wody. Smażenie jajek będzie trwało nawet około 10-15 minut. Pamiętaj, żeby nie zwiększać temperatury przy ich ścinaniu.

Może ci się spodobać również