Ciecierzyca/ Deepy/ Gluten free/ Przekąski/ Przystawki/ Śniadanie/ Suszone pomidory/ Tahini/ Vegan

HUMMUS

HUMMUS

HUMMUS

Czym naprawdę jest hummus? Skąd pochodzi? Jaki jest najlepszy? Na te podstawowe pytania najtrudniej odpowiedzieć. W najczystszej postaci to ciecierzyca i pasta sezamowa, ale… wszystko oczywiście zależy od gustu. Nie wiadomo dokładnie, gdzie narodził się ten obłędnie smaczny dodatek do pity, gdyż od Libanu przez wszystkie kraje arabskie, do samej Jerozolimy toczy się nieustanna walka, do kogo on należy. A który z nich jest najlepszy? Podobno ten, który smakuje właśnie Tobie! Jest tak dużo różnych składników, które dodaje się do niego, że nie sposób odpowiedzieć jednoznacznie. Każda rodzina ma swój przepis przekazywany z pokolenia na pokolenie. A przecież najlepsze jest to, co zrobi babcia lub mama. Prawda?

HUMMUS

Drukuj

Składniki

  • 100 g suszonej ciecierzycy
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 120 g jasnej pasty tahini (z przepisu tahini)
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 40 ml lodowatej wody
  • sól

Przygotowanie

1

Włożyć ciecierzycę do miski i zalać dwukrotnie większą objętością wody. Zostawić na noc.

2

Odcedźć ciecierzycę. Przełożyć do garnka, dodać sody i zalać wodą. Gotować 20-40 minut, w zależności od odmiany. Co jakiś czas zbierać z powierzchni wody szumowiny, które powstają w trakcie gotowania.

3

Ciecierzycę odcedzić i przełożyć do wysokiego naczynia. Blenderem ręcznym zmiksować na sztywną pastę.

4

Dodać tahini, sok z cytryny, czosnek i poł łyżeczki soli. Ponownie miksować, aż składniki połączą się razem. W tym momencie należy dolewać porcjami wody, cały czas miksując. Pasta musi stać się idealnie gładka.

Wskazówki

Gdy gotujesz ciecierzycę i nie wiesz jak długo to robić możesz sprawdzić czy rozpada się w palcach. Jeśli tak, to jest gotowa.

Może ci się spodobać również