
GULASZ Z SOCZEWICY I DYNI
Gulasz z soczewicy i dyni powstał w trakcie mojej diety, to był czas, kiedy nie jadłam węglowodanów, naprawdę długo. Za to było dużo warzyw, owoców i roślin strączkowych.
Oczywiście i w tym przepisie nie zabrakło intensywnych, pikantnych i orientalnych przypraw takich jak kumin czy chili. Mimo iż dodałam sporo ostrych przypraw marchewka i dynia stonowały smak potrawy, nadając jej lekko słodkiego smaku. Osobiście nie jestem fanką dyni i raczej rzadko miewam ją w kuchni, ale w formie gulaszu z wyrazistymi dodatkami jestem w stanie ją zaakceptować. 🙂
Mam nadzieje, że dla tych, którzy nie przepadają za tym warzywem tak jak ja, będzie to miłe zaskoczenie.
GULASZ Z SOCZEWICY I DYNI
Drukuj
Składniki
- • 400 g dyni, obranej i pokrojonej w kostkę
- • 200 g soczewicy czarnej i zielonej
- • ½ papryczki chili, pokrojonej
- • ½ cebuli, pokrojonej w kostkę
- • 0,5 litra wody
- • 1 duża marchewka, pokrojona w kostkę
- • ½ łyżeczki kuminu
- • 1/3 łyżeczki chili w proszku
- • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- • 2 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie
1
Rozgrzać oliwę w garnku, dodać kumin, chili, czosnek i cebulę. Podsmażyć 2-3 minuty. Następnie dorzucić marchewkę oraz dynie. Smażyć kolejne 2-3 minuty.
2
Dodać soczewicę, dolać wody, przykryć i gotować pod przykryciem na małym ogniu, aż soczewica będzie miękka. Na koniec dodać sól i pieprz do smaku.
Wskazówki
Jeśli gulasz będzie za gęsty dodaj jeszcze szklankę wody i zagotuj.
GULASZ Z SOCZEWICY I DYNI
DrukujSkładniki
- • 400 g dyni, obranej i pokrojonej w kostkę
- • 200 g soczewicy czarnej i zielonej
- • ½ papryczki chili, pokrojonej
- • ½ cebuli, pokrojonej w kostkę
- • 0,5 litra wody
- • 1 duża marchewka, pokrojona w kostkę
- • ½ łyżeczki kuminu
- • 1/3 łyżeczki chili w proszku
- • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- • 2 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie
Rozgrzać oliwę w garnku, dodać kumin, chili, czosnek i cebulę. Podsmażyć 2-3 minuty. Następnie dorzucić marchewkę oraz dynie. Smażyć kolejne 2-3 minuty.
Dodać soczewicę, dolać wody, przykryć i gotować pod przykryciem na małym ogniu, aż soczewica będzie miękka. Na koniec dodać sól i pieprz do smaku.
Wskazówki
Jeśli gulasz będzie za gęsty dodaj jeszcze szklankę wody i zagotuj.