Desery/ Śniadanie

GOFRY

GOFRY

GOFRY

Weekend to czas, kiedy nigdzie nie muszę się śpieszyć. Mam sporo czasu na zrobienie śniadania i prawie zawsze jest to coś na słodko. Wiecie, to moment, w którym można powałęsać się po domu w szlafroku i wypić nieśpiesznie kawę. Jest to moja mała celebracja wolnego dnia. Po tej długiej chwili tylko dla mnie zabieram się za pichcenie. Tym razem są to gofry, nic odkrywczego – wiem😊, ale jakie smaczne. Jak już przygotowuje ulubione słodycze to na bogato, czyli wszystko, czego taki łakomczuch jak ja może zapragnąć – czekolada, bita śmietana, owoce i dżemy. Spróbujcie, a wierzcie mi, genialny humor na weekend gwarantowany!

GOFRY

Drukuj
Ilość porcji: 2 Czas gotowania: 20 min

Składniki

  • • 100 g mąki
  • • 2 jajka, białka i żółtka osobno
  • • 100 g masła, rozpuszczonego, lekko ciepłego
  • • 200 ml mleka, zagotowanego i przestudzonego
  • • szczypta soli
  • • 1 łyżka cukru pudru
  • • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • • dowolne owoce

Przygotowanie

1

Do miski przesiać mąkę, sól, proszek do pieczenia oraz cukier puder. Wymieszać.

2

W misce ubić białko.

3

Do miski z mąką dodać żółtka i mikserem na wolnych obrotach miksować 1-2 minuty. Nie wyłączając miksera stopniowo dolewać mleka, a następnie masło. Miksować do uzyskania gładkiej i płynnej masy.

4

Na koniec dodać ubite białko i delikatnie wymieszać szpatułką, aby ciasto nabrało puszystości.

5

Pieczemy w gofrownicy, aż gofry zrobią się brązowe.

6

Dodajemy ulubionych owoców, czekolady lub bitej śmietany.

Może ci się spodobać również