Danie Główne/ Gluten free/ Vegan/ Zupy

GAZPACHO

GAZPACHO

GAZPACHO

W sezonie letnim powinniśmy zmienić nawyki żywieniowe i jeść po prostu zdrowiej. Jest to okres, w którym mamy dostęp do świeżych warzyw i owoców. Warto wykorzystać ten czas, aby dostarczyć organizmowi więcej witamin.
Tym razem proponuje Wam prostą w przygotowaniu i bogatą w witaminy hiszpańską zupę bez gotowania – gazpacho, dla wielu zapewne dobrze znaną. Jest to danie pochodzące z Andaluzji, najgorętszego regionu Hiszpanii. Zapewne dlatego zupa sterowana jest na zimno, czasem nawet z kostkami lodu. W tradycyjnym przepisie ważnym składnikiem jest tequila, której nie dodałam, ale jeśli macie ochotę spróbować to śmiało można, myślę, że około 2 kieliszków wystarczy. 🙂

 

Gazpacho

Print Recipe
Serves: 4 Cooking Time: 1 hour

Ingredients

  • • 1 kg pomidorów, obranych ze skóry i oczyszczonych z nasion
  • • 300 g ogórków, oczyszczonych z nasion i pokrojonych w kostkę
  • • 1 mała czerwona papryka, oczyszczona z nasion i pokrojona w kostkę
  • • 1 chili, oczyszczone z nasion i pokrojone
  • • 3-4 ząbki czosnku
  • • sok z 2 limonek
  • • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • • ½ szklanki zimnej wody
  • • 1 bułka lub 2-3 kromki chleba
  • • 1 łyżeczka oregano
  • • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • SALSA
  • • 1 awokado
  • • sok z cytryny
  • • 1 czerwona cebula, posiekana
  • • 2 łyżki posiekanych listków kolendry

Instructions

1

Do blendera włożyć połowę wszystkich składników: bułki, pomidorów, papryki, chili, ogórków, czosnku i oregano, wlać połowę oliwy, soku z limonki oraz wody, zmiksować tak, aby pozostały grudki. Przelać do miski, powtórzyć to z pozostałą częścią składników.

2

Wszystko razem wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Przykryć i odstawić do lodówki na 2-3 godziny.

3

Przed podaniem gazpacho przygotować salsę z awokado. Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę, wybrać miąższ i pokroić w kostkę. Przełożyć do miski, skropić sokiem z cytryny, dodać cebulę i liście kolendry. Wymieszać.

4

Zupę rozlać do misek, dodać salsę. Od razu podawać.

Notes

Jeśli nie masz czasu, aby gazpacho schłodzić w lodówce dodaj do niego kilka kostek lodu.

You Might Also Like