Groch/ Kolendra/ Vegan/ Zupy

DAL TADKA

DAL TADKA

DAL TADKA

Jest to zupa, którą będziesz uwielbiać. Zapewniam! Dal tadka jest aromatycznym i pikantnym dalem. Dzięki dużej ilości świeżej kolendry ma niepowtarzalny smak. W tym przypadku im więcej kolendry tym lepiej. To kurkuma nadaje mu pięknego żółtego koloru, a imbir lekkiej ostrości. Oczywiście nie brakuje tutaj suszonego chili, którego możesz dodawać ile chcesz. Gdy przygotowuje dal tadka efekt końcowy różni się zawsze od poprzedniego razu. Wystarczy dodać odrobinę więcej jednej z przypraw, a smak będzie inny. Tak to jest z kuchnią indyjską, że tego samego dania nigdy nie zjesz dwa razy.

Ingredients

  • • 200 g grochu
  • • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • • 3-4 ząbki czosnku, posiekane
  • • 2 pomidory, pokrojone w kostkę
  • • 1 łyżeczka kuminu
  • • 1 cm imbiru, startego na tarce
  • • 1 łyżeczka kurkumy
  • • 1 łyżka ghee, lub masła roślinnego
  • • ¼ łyżeczki asafetydy
  • • 1-2 suszone chili
  • • 1 płaska łyżeczka kasuri methi
  • • 1 pęczek kolendry, posiekanej
  • • ½ łyżeczki garam masala
  • • 1,5 litry wody
  • • sól

Instructions

1

Namoczyć groch kilka godzin wcześniej.

2

Do garnka z wodą wrzucić groch i gotować około 15 minut.

3

W tym czasie w innym garnku rozgrzać ghee, dodać kumin, chilli, czosnek, imbir i cebulę, w odstępach 30 sekund. Smażyć około 3 minut cały czas mieszając.

4

Dodać asafetydy, wymieszać.

5

Dorzucić pokrojone pomidory. Smażyć na średnim ogniu około 5 minut. Następnie dodać groch, kurkumę, kasuri methi, doprawić do smaku solą. Następnie gotować pod przykryciem na małym ogniu około 30 minut.

6

W połowie gotowania dodać posiekaną kolendrę, garam masalę i jeśli będzie potrzeba sól.

7

Podawać ciepłe ze świeżymi listkami kolendry.

You Might Also Like