Curry/ Danie Główne/ Gluten free/ Vegan

CURRY

CURRY

CURRY

Czy wiecie, co to jest curry? Wielu ludzi błędnie uważa, że jest to przyprawa. Niestety, tak nie jest. Jako mieszanka przypraw została wymyślona i spopularyzowana przez Brytyjczyków w czasie ich panowania w Indiach i zakorzeniła się w myśleniu zachodniego człowieka właśnie jako przyprawa. A tak naprawdę jest to sposób przyrządzania potraw w kuchni indyjskiej. To jakie ono będzie, zależy od przypraw, a także warzyw, które dodawane są w sposób uporządkowany — kolejność ich dodawania jest bardzo ważna, całość tworzy tzw. masalę, czyli sos. Może mieć on niezliczoną liczbę odmian i smaków. Mam nadzieję, że teraz już wszyscy znacie odpowiedzieć na moje pytanie.

CURRY

Drukuj
Ilość porcji: 3 Czas gotowania: 40 min

Składniki

  • • 70 g mąki z ciecierzycy
  • • 2 jogurty naturalne (165g)
  • • 2 szklanki wody
  • • 1 łyżka kurkumy
  • • 1-2 suszone chili
  • • 1 łyżeczka kuminu
  • • ½ łyżeczki kolendry
  • • 1/3 łyżeczki asafetyda
  • • ½ łyżeczki kozieradki
  • • 1 duża cebula, pokrojona w kostkę
  • • 4 ząbki czosnku, posiekane
  • • 1 cm imbiru, startego na tarce
  • • ½ łyżeczki garam masala
  • • 2 łyżki ghee

Przygotowanie

1

Do miski wsypać mąkę, dolać wody oraz jogurt, trzepaczką wymieszać, aby nie było grudek. Dodać kurkumy i płaską łyżeczkę soli. Odstawić.

2

Na rozgrzane ghee wrzucić chili, kumin, kozieradkę, kolendrę oraz asafetydę, smażyć około 2-3 minut mieszając. Dodać: imbir, czosnek i cebulę, smażyć jeszcze kilka minut aż cebula zbrązowieje.

3

Zawartość miski przelać na patelnię i wymieszać. Zmniejszyć ogień i gotować około 15-20 minut, od czasu do czasu zamieszać, przed końcem gotowania dodać garam masalę.

4

Dodać do curry wcześniej przygotowaną pakorę. Podawać.

Wskazówki

Jeśli curry będzie za gęstę dolej odrobinę wody.

Może ci się spodobać również