Ciasta/ Czekolada/ Desery/ Wiśnie

CIASTKO CZEKOLADOWE

CIASTKO CZEKOLADOWE

CIASTKO CZEKOLADOWE

Czekolada to wyjątkowa rozkosz. Wiedzieli o tym już Majowie i Aztekowie, którzy z nasion kakaowca przyrządzali rozkoszny napój. Nasiona niesamowitej rośliny trafiły do Europy dzięki odkryciu Ameryki przez Krzysztofa Kolumba. Jednak w takiej postaci, jaką znamy ją dzisiaj, zawładnęła sercami ludzi dopiero w XVII wieku. Przepis na ciastko czekoladowe powstał z mojej wielkiej miłości do czekolady i drugiej połówki. 🙂 już nie pamiętam dokładnie, dlaczego je zrobiłam, ale jak widać na zdjęciu miałam silną motywację, ale jak znam siebie to zapewne w ramach przeprosin. Zapewniam Was, że tak powiedziane „przepraszam” gwarantuje pełne i natychmiastowe wybaczenie. Spróbujcie sami!

CIASTKO CZEKOLADOWE

Drukuj
Ilość porcji: 6-8

Składniki

  • biszkopt kakaowy (z przepisu biszkopt kakaowy)
  • 1 tabliczka mlecznej lub gorzkiej czekolady, rozpuszczonej
  • 350 g wiśni z zalewy, odsączone
  • garść migdałów, do dekoracji

Przygotowanie

1

Upiec biszkopt. Odstawić do wystygnięcia.

2

Przełożyć ciasto do dużej miski i rozdrobnić. Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej: umieść kawałki czekolady w miseczce nad wrzącą wodą i poczekaj aż się rozpuści, od czasu do czasu zamieszaj. Wlać czekoladę do rozdrobnionego ciasta, dodać wiśni i wymieszać.

3

Kokilki wyłóżyć folią spożywczą i umieścić w nich ciasto. Wstawić do lodówki na 30 minut.

4

Schłodzone desery wyjąć z kokilek, przełożyć na talerz i udekorować według gustu.

Wskazówki

Tą samą wersje deserów możesz zrobić z podstawowego biszkoptu i np.: białą czekoladą.

Może ci się spodobać również