Danie Główne/ Gluten free/ Zupy

CHŁODNIK Z RZODKIEWKI

CHŁODNIK Z RZODKIEWKI

CHŁODNIK Z RZODKIEWKI

My Polacy w letnie upalne dni robimy wszystko, aby trochę się ochłodzić. Najchętniej siedzimy w cieniu, udajemy się nad rzeki, jeziora i baseny. Spożywamy tylko to, co zimne, lekkie i najlepiej płynne.
Dlatego dziś serwuje Wam chłodnik z rzodkiewki — zimną zupę, która najlepiej smakuje w słoneczne dni, kiedy skwar leje się z nieba, a my nie mamy ochoty na nic rozgrzewającego. Jest smaczny, mało kaloryczny, prosty i bardzo zdrowy. Podobno rzodkiewka to warzywo, które ma wiele witamin i minerałów potrzebnych naszemu ciału oraz duszy. 🙂 Spróbujcie, a przekonacie się, że mówie prawdę! Życzę smacznego.

Ingredients

  • • 2 pęczki rzodkiewki, oczyszczone i pokrojone, liście i korzeń osobno
  • • 1 szklankę wody
  • • 2 liście laurowe
  • • 3 ziarna ziela angielskiego
  • • 800 g kefiru
  • • 2 ogórki, oczyszczone z ziaren i pokrojone w drobną kostkę
  • • ½ koperku, posiekanego
  • • 3 łyżki soku z cytryny
  • • sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Instructions

1

Do garna wlać wodę, dodać ziele angielskie, liście laurowe i liście rzodkiewki. Gotować 10 minut. Następnie dorzucić połowę korzenia rzodkiewki, doprawić solą i pieprzem, gotować jeszcze około 10 minut. Dorzucić koperek. Odstawić do przestygnięcia.

2

Dolać kefir, sok z cytryny, a także ogórki i pozostałą część rzodkiewki. Wymieszać. W razie potrzeby dosolić. Wstawić do lodówki.

3

Serwować na zimno.

You Might Also Like