Danie Główne/ DIETA SPECJALNA/ Gluten free/ Jajka/ Pomidory/ Zupy

CHIŃSKA ZUPA Z JAJKIEM

CHIŃSKA ZUPA Z JAJKIEM

CHIŃSKA ZUPA Z JAJKIEM

Uwierzcie mi, że ilość składników z której składa się ta zupa jest nieproporcjonalna do walorów smakowych jakie osiągniesz gotując tę najprostszą zupę na świecie. Po raz pierwszy jadłam ją w jakimś barze na ulicach Pekinu, dobre kilka lat temu, z nowo poznanym, przypadkowym podróżnikiem z Indii. Oboje byliśmy zauroczeni zupą z jajkiem, którą zaserwował nam kucharz, o bardzo obfitych rozmiarach i pełnym, szczerym uśmiechem, tak iż bez problemu mogłam dostrzec wszystkie jego zęby.
Do dziś potrafię sobie przypomnieć te wszystkie zapachy, które wydobywały się z tej niepozornej, białej, trochę obdartej budki z jedzeniem. Bardzo pragnęłam dogadać się z tym przesympatycznym panem, aby zdradził mi sekret przyrządzania mikstury. Bezskutecznie. Po kilku tygodniach podróży w najdziwniejsze miejsca tego kraju, trafiłam do Nangton, małego, podkreślam! dla nich małego, a dla mnie olbrzymiego miasta portowego, w którym można było podziwiać statki, kolosy wpływające do Szanghaju. I tam, w domu moich przyjaciół sędziwa staruszka pokazała mi jak przygotować chińską zupę z jajkiem! To było banalne!

Ingredients

  • • 1 litr wody
  • • 3 duże pomidory, pokrojone na ćwiartki
  • • 2 jajka
  • • 3 ząbki czosnku, posiekane
  • • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • • 2 łyżki oleju sezamowego
  • • szczypior

Instructions

1

Do rondelka wrzucić czosnek, dolać olej sezamowy, a następnie wodę. Zagotować.

2

Dorzucić pomidory, gotować na średnim ogniu około 10 minut.

3

W miseczce roztrzepać jajka.

4

Do zupy dodawać jajka cały czas mieszając. Doprawić solą i pieprzem. Dołożyć posiekany szczypiorek. Gotować jeszcze około 5 minut.

Notes

Zupa najlepiej smakuje z prawdziwych, dojrzałych pomidorów, dlatego polecam zrobić ją latem. Podawać zawsze lekko ciepłą.

You Might Also Like