Ciasta

BISZKOPT KAKAOWY

Biszkopt kakaowy jest zawsze niezawodny. Używam go jako bazy do wielu ciast i deserów. Prosty i szybki do zrobienia. Oczywiście, każda pani domu ma swój własny przepis na przygotowanie idealnego biszkoptu. Ja swój dostałam od mamy i dzielę się nim z Wami na blogu. Niby to ciasto wydaje się proste, ale bardzo łatwo go zepsuć i wyciągać z piekarnika zakalec. Czy jest na to jakiś sposób? Trudno jest mi odpowiedzieć, bo czasem z niewyjaśnionych przyczyn mam ten sam problem, ale może dlatego, że dość rzadko robię ciasta? A jak jest u Was? Może macie jakieś wskazówki? Dajcie znać w komentarzach.

BISZKOPT KAKAOWY

Drukuj

Składniki

  • 5 jajek, osobno białka i żółtka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki kakao
  • szczypta soli

Przygotowanie

1

Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 stopni. Wysmarować tortownicę masłem. Mąkę i kakao przesiać dwukrotnie przez sitko.

2

Ubić białka ze szczyptą soli na sztywno. Nie wyłączając miksera dodawać po 1 łyżce cukru aż powstanie błyszcząca piana.

3

Zmniejszyć obroty miksera i powoli dodawać po jednym żółtku. Następnie dodać przesianą mąkę i kakao, delikatnymi ruchami wymieszać szpatułką.

4

Wlać ciasto do tortownicy. Piec 30-40 minut.

Może ci się spodobać również