Bakłażan/ Danie Główne/ Gluten free/ Granat/ Przystawki

BAKŁAŻANY Z ZA’ATAREM

BAKŁAŻANY Z ZA’ATAREM I SOSEM JOGURTOWYM

BAKŁAŻANY Z ZA’ATAREM I SOSEM JOGURTOWYM

Ostatnio zakupiłam nową książkę kucharską „Obfitości” Yotam’a Ottolenghi’ego, znanego kucharza i dziennikarza.
Jest to moja druga książką jego autorstwa, szczerze jest fantastyczna, warto mieć ją w domu.
Ogólnie uwielbiam jego kuchnię, wyraziste smaki, dużo przypraw oraz nietuzinkowe połączenia. Każde danie jest aromatyczne, czuć w nim orientalne korzenie. Potrawy są niebanalne i aż ma się ochotę zjeść wszystkie od razu. Dziś przygotowałam z jego książki bakłażany z za’atarem i sosem jogurtowym. Danie jest proste w przygotowaniu, smaczne, lekkie, a świeży tymianek i za’atar dodają obłędnego smaku. Do tego wszystkiego dzięki czerwonym pestkom granatu prezentuje się na talerzu idealnie. Smacznego!

BAKŁAŻANY Z ZA’ATAREM I SOSEM JOGURTOWYM

Drukuj
Ilość porcji: 2 Czas gotowania: 60 min

Składniki

  • • 2 bakłażany
  • • 50 ml oliwy z oliwek
  • • 1 łyżeczka tymianku (najlepiej świeżego)
  • • 1 szklanka pestek granatu
  • • 1 łyżeczka za’ataru
  • • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • SOS
  • • 100 g jogurtu greckiego
  • • 40 ml maślanki
  • • 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
  • • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • • sól

Przygotowanie

1

Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 C. Przekroić bakłażany wzdłuż, a następnie zrobić w miąższu kilka nacięć równoległych, tak, aby nie przeciąć skóry. Wyłożyć na blasze i posmarować obficie oliwą, aż się skończy.

2

Posypać bakłażany solą, pieprzem, tymiankiem i za’atarem. Wstawić do piekarnika i piec około 30-40 minut.

3

W tym czasie przygotować sos – wszystkie składniki wymieszać i odstawić do lodówki.

4

Wyjąć bakłażany z piecyka i odstawić do przestygnięcia.

5

Polać sosem, obsypać pestkami granatu oraz oprószyć delikatnie za’atarem. Przybrać gałązkami tymianku.

Wskazówki

Podawać z chrupkim pieczywem.

Może ci się spodobać również