Desery/ Placuszki/ Śniadanie

AMERICAN PANCAKES Z LICZI

AMERICAN PANCAKES Z LICZI

AMERICAN PANCAKES Z LICZI

Niektórzy twierdzą, że Amerykanie nie mają dobrego jedzenia, ale ten przepis stanie się hitem w Twojej kuchni! Jest to najlepsze śniadanie, jakie możesz przygotować sobie i swoim bliskim. Za oceanem zwykle podawane są tylko z syropem klonowym, ale w mojej wersji dzieje się dużo. Do podstawowego ciasta dodałam liczi, mogą być też inne owoce, jeśli lubicie. Dla mnie zwykłe pancakes’y są trochę za suche, dlatego dorzucam do nich owoców lub już po upieczeniu przekładam serkiem waniliowym i polewam sosem klonowym. Tym razem zaszalałam i na zdjęciu widzicie wszystko, co lubię. Mam nadzieję, że american pancakes z liczi będą Wam smakować.

AMERICAN PANCAKES Z LICZI

Drukuj

Składniki

  • • 140 g mąki
  • • ½ łyżeczki cynamonu
  • • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • • 2 łyżki cukru pudru
  • • 2 jajka, roztrzepane
  • • 150 ml mleka
  • • sól, szczypta
  • • 10 sztuk liczi, obranych i wydrążonych z pestek
  • • jogurt grecki lub serek waniliowy, do podania
  • • syrop klonowy, do skropienia

Przygotowanie

1

Mąkę, cynamon, sodę oczyszczoną, cukier puder i sól przesiać do miski.

2

W drugiej misce dodać jajka oraz mleko, zmiksować na gładką masę. Przelać do miski z przesianymi składnikami. Powoli, na niskich obrotach miksować. Następnie dorzucić liczi i wymieszać łyżką.

3

Na suchej, nieprzywierającej patelni, na średnim ogniu, zrobić trzy małe placki. Smażyć 2-3 minuty, a następnie odwrócić i smażyć kolejne 2 minuty.

4

Na talerzach rozsmarować jogurt lub serek waniliowy, położyć placki. Skropić syropem klonowym, dodać ulubione owoce i podawać.

Wskazówki

Do placków możesz dodać owoce, albo po prostu zrobić podstawową wersję „american pancakes”.

Może ci się spodobać również