Danie Główne/ Vegan/ Ziemniak

ALOO KI SABZI

ALOO KI SABZI

ALOO KI SABZI

Zapewne zastanawiacie się co to za potrawa o tak niezrozumiałym brzmieniu – już wszystko tłumaczę. Słowo Aloo w języku hindi oznacza ziemniak, a ki sabzi (ki sabdżi) to specjalna masala z różnymi przyprawami. Razem to idealnie dobrana para!:) Sos ten to mieszanka, aż 10 różnych przypraw takich jak, kurkuma, chili, cynamon czy kumin, wspólnie tworzą fantastyczne i orientalne danie, które pokochasz. Przeważnie aloo ki sabzi podaje się z dmuchanymi plackami puri, które przygotowuje się z pełnoziarnistej mąki. W wielu miejscach w Indiach możesz to danie spróbować również z ryżem. Spróbujcie koniecznie, bo mam przeczucie, że będzie Wam smakować.

ALOO KI SABZI

Drukuj

Składniki

  • • 5 średnich ziemniaków, ugotowanych ze skórą, obranych i pokrojonych w kostkę
  • • pół dużej cebuli, pokrojonej w kostkę
  • • 5 ząbków czosnku, pokrojonych w kostkę
  • • ½ łyżeczki kuminu
  • • 1 suszone chili
  • • 1 łyżeczka kolendry
  • • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • • 1,5 łyżeczka mielonej kozieradki
  • • szczypta cynamonu
  • • 2-3 listki curry
  • • 1,5 łyżeczki kurkumy
  • • 1 łyżeczka specjalnej soli
  • • 1 łyżeczka garam masala
  • • 2 łyżki ghee
  • • woda
  • • sól
  • PURI
  • • 200 g mąki atta
  • • 1 łyżka ghee
  • • 1 płaska łyżeczka ajwain
  • • sól i pieprz
  • • 1/2 szklanka wody
  • • olej słonecznikowy do smażenia

Przygotowanie

1

Do miski wsypać mąkę, dodać ajwain, sól, pieprz, ghee oraz wodę. Dokładnie zagnieść. Przykryć szmatką i odstawić na pół godziny.

2

W tym czasie przygotować masalę, na rozgrzane ghee dodać kolejno: kumin, kolendrę, suszone chili, czosnek, cebulę, mielony imbir, kozieradkę i cynamon, w odstępach około 30 sekund, cały czas mieszając.

3

Dorzucić ziemniaki i wymieszać, a następnie dolać 1,5 szklanki wody. Dorzucić liście curry, kurkumę ora specjalną sól. Doprawić białą solą do smaku. Przykryć i gotować na małym ogniu około 20 minut.

4

Zdjąć przykrywkę i dużą łyżką rozgnieść część ziemniaków na puree. Jeśli konsystencja masali jest zbyt gęsta dolać ponownie wody, kilka minut pogotować.

5

Wyjąć ciasto na stolnicę i jeszcze raz zagnieść. Wziąć ciasta w wielkości orzecha włoskiego, spłaszczyć dłońmi i rozwałkować na bardzo cienkie, małe, okrągłe placuszki. Jeżeli ciasto będzie się przyklejać należy posmarować blat ghee.

6

Na mocno rozgrzany olej wrzucić jeden placek, łyżką delikatnie zatopić w oleju, aż się napowietrzy i przekręcić od razu na drugą stronę. Puri powinny mieć kolor złoty. Wyjąć na ręcznik papierowy. Podawać ciepłe.

Wskazówki

- Masalę z ziemniaków nie powinien być ani za gęsta ani za bardzo lejąca. - Ciasto na puri nie może się przyklejać, ma być trochę jak kauczuk.

Może ci się spodobać również